Muistojen kätköistä

 

Vapaus, öljyväri kankaalle, 2001

Sain maaliskuussa yhteydenoton Kiihtelysvaara-seuralta. Kysyttiin olisinko kiinnostunut tekemään näyttelyn Kiihtelysvaaran kotiseutumuseoon kesällä 2024. Tiesin kyllä kohteen, sillä sijainti on aivan keskellä Kiihtelysvaaran kyläkeskustaa linkki, mutta sisällä kotiseutumuseossa en ollut aiemmin vieraillut.

Tämä näyttelykokonaisuuteni alkoi hahmottua käytyäni tutustumassa kotiseutumuseoon huhtikuussa. Kolmikerroksinen makasiinirakennus vei ajatukseni entisaikojen tunnelmiin ja voimakkaisiin elämyksiin suomalaisesta talonpoikaiskulttuurista.

Taiteilijatyöhuoneeni muutti vuodenvaihteessa uuteen sijaintiin Joensuun keskustassa ja muuton yhteydessä tein inventaariota 30 vuoden aikana syntyneistä maalauksistani. Teokset, jotka ovat itselleni tärkeimpiä omalta elämänmatkaltani, ovat vahvasti omaelämänkerrallisia ja usein ne liittyvät muistumiin, tunnelmiin ja ajatuksiin, jotka kietoutuvat kansantarustoon, jota minulle lapsena luettiin. Joitain maalauksia olen vuosien varrella muokannut ja lisännyt niihin elementtejä, jotka vahvistavat tavoittelemaani ajatusta.

Olen koostanut tämän näyttelyn maalauksistani vuosilta 1996–2024. Yhdistävänä tekijänä niissä on ajan tai hetkellisyyden kuvaaminen. Muistojeni kätköistä löytyi ajan kuvia ja mielikuvia elämän eri vaiheista. Olkoon tämä samalla pieni retrospektiivi maalauksistani vuosien varrelta.

Kiihtelysvaaran kotiseutumuseo on helmi kaupunkimme museoiden joukossa. Kolmikerroksiseen tilaan sai luotua mielenkiintoisen kokonaisuuden ja visuaalinen vuoropuhelu esineistön ja teosteni välillä luo katsojalle uusia mielikuvia ja tarinoita.


Pia Saari

MUISTOJEN KÄTKÖISTÄ

Kiihtelysvaaran kotiseutumuseo

5.6.–28.7. 2024

ma – ti suljettu,   ke – la 10 - 17,   su 11 - 16

Tervetuloa!


Alla näkymiä kotiseutumuseon kolmen kerroksen kokonaisuuksista.

Odotuksia, öljyväri kankaalle, 2000-2024


Tytön mietteet ja Pojan mietteet, akryyliväri kovalevylle, 2019


Empivä poika, akryyliväri kovalevylle, 2019


Ajan rattaat I - III, öljyväri kankaalle, 2000


Punainen kenkä, öljyväri kankaalle, 1998


Sinikeijujen tanssi (vas.) ja Vedenhanki (oik.), öljyväri liimapuulle, 2016


Punahilkan retket I-III, öljyväri kankaalle, 1996


Kotiseutu, öljyväri kankaalle, kollaasi maalauksista 2000-luvun alusta, 2019




Kommentit

Suositut tekstit