Temppelisaaren arvoitus

 Eilen meloimme mieheni kanssa Pyhäselällä. Tuuli oli voimistunut 5 metriin sekunnissa, joten pysyttelimme rantojen tuntumassa. Tarkoitus oli samalla käydä huoltamassa muutamia omia geokätköjäni.




Yksi mielenkiintoisimmista kohteista retkemme varrella oli Temppelisaari ja sen historia. Temppelisaaren huvimaja on pahoin ränsistynyt, samoin paikalla olevat rakennustelineet. Ilmeisesti jossain vaiheessa rakennusta on ollut tarkoitus kunnostaa, mutta työ on jäänyt kesken.

 Hopeaniemessä lähellä rantaa on kivi, jossa lukee: "Iloitse siitä, että elät".



Temppelisaari on saanut nimensä vasta 1900-luvulla (ehkä puolenvälin jälkeen?) tohtori Piipposen rakennutettua sinne temppelin.

Sivuutettaessa Mulon rantoja lähestyy Niittylahti kansanopistoineen. Tästä rannasta noin 3 km etelään on Ritoniemi ja Hopealahti. Lahden Hopeaniemessä on pieni Temppelisaari.

Tarina kertoo, että Hopealahden ja -niemen alue kuului alun perin Hirvosten omistamaan Hopealahden tilaan, mutta Piipposet halusivat alueen itselleen ja kävivät jopa heinätysaikaan heinäpellollakin hieromassa kauppaa Hirvosten kanssa. Lopulta Piipposet onnistuivat ostamaan alueen. Huvila Rn:o 35 on perustettu vuonna 1903. Isä Piipponen oli joensuulainen kauppaneuvos ja laivuri Mg. Piipponen (1860-1937). Lapsia oli seitsemän. He kaikki kouluttautuivat ja pääsivät hyvään asemaan.

Kerrotaan, että Hopeaniemeen tuli Piipposten kartanolta kaunis polku. Hopeasaareen, johon tohtori Yrjö Piipponen (1893-1976) oli rakennuttanut "temppelin", pääsi "valkoisella, kahdenpuolen istuttavalla lossilla".

Tohtori rakennutti myös päärakennuksen pihapiiriin oman rakennuksen, jonka ikkunoissa oli lasimaalauksia ja jonka yläkerrassa oli erilaisia ulkomailta tuotuja tavaroita. Jossakin vaiheessa tohtori oli lopettanut tohtorin virassa toimimisen ja siirtyi taiteilijaksi. Kerrotaan, että hän oli joinakin vuosina talvisin Ranskassa maalaamassa. Kesäksi hän palasi takaisin ja maalasi tuossa omassa Hopeaniemen rakennuksessaan lääkärin takki päällään.

Piipposten rannassa oli monivärisestä lasista rakennettu koppi, jolla piti olla parantava vaikutus. Kopin seinät olivat kuin vieraskirja tai päiväkirja, sillä siellä oli nimikirjoituksia ja erilaisia merkintöjä. Arvovieraitakin siellä oli käynyt.

Hopeaniemessä lähellä rantaa on kivi, jossa lukee: "Iloitse siitä, että elät". Kerrotaan, että Piipposen pojat ovat tämän tekstin kaivertaneet nuorina ylioppilaina. Heidän opiskeluaikanaan Piipposten päärakennuksen lasiverannalla vietettiin kuutamotanssiaisia ja rapujuhlia.

Lähde: Maakuoppamökkejä ja suakkunoita Suhmurasta, Pyhäselän Kotiseutuyhdistys 1995





Kommentit

Suositut tekstit