Luolamaalauksia – kokemusten sulautumiaOlen toteuttanut LAB ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden näyttelyymme luolamaalauksia, joissa lähtökohtana on ollut oma voyage sentimental - ajatusmatka ilmaisuun, jossa romantiikan kausi yhdistyy kokemuksiini suomalaisissa luolissa. Tunnelma, joka luolissa vallitsee, on voimakas ja se syntyy muustakin kuin kylmistä kivisistä seinistä. Luolassa tunnen olevani turvassa ja vaikka toisinaan sinne pääsemiseksi joutuu kamppailemaan haasteellisissa maastoissa ja kallioisilla seinämillä, on lopullinen tunne niin voimakas endorfiiniryöppy, että viimeistään siinä vaiheessa tunnen olevani osa ihmisen evoluutiota.

Opinnäytteeni taiteellinen osuus muodostuu viidestä vesiliukoisin öljyvärein toteuttamastani maalauksesta. Olen yhdistänyt osittain hallitsemattomien liikkeitteni jäljet ja romantiikan maisemien tunnelman, jossa ilmennetään luonnon perimmäistä olemusta. Ulkoinen ja sisäinen maailma sulautuvat teoksissani nähdyn ja koetun symbioosiksi.

Taiteellisessa työskentelyssäni havainnot muodostavat lähtökohdan ilmaisulleni. Havaintojen kautta saavuttamani elämykset kietoutuvat osaksi mennyttä, omakohtaista kokemusta, muodostaen maalausprosessin edetessä uusia ilmaisullisia elementtejä lopulliseen teokseeni. Ilmaisen kokemuksiani liikkeen avulla ja pyrin maalausvälineeni osittaiseen hallitsemattomuuteen maalatessani teoksiani, joissa lähtökohtana ovat luonnon muovaamat luolat maastossa.

Luolakokemukseni ovat monen tapahtumajakson kokemusten sulautumia. Maalaan tuntemuksiani nykyisyydestä siinä hetkessä sekä mielikuviani siitä, mitä luolassa on saattanut tapahtua aiemmin ja miten tuo luola on aikojan saatossa siihen paikkaan muodostunut.

Aistiessani luolien tunnelmaa ja historiaa, olen dokumentoinut vierailujani vuosien varrella videoiden ja valokuvaten. Nämä kokemukset halusin muokata maalausprosessissani ilmaisuni kautta sellaiseen muotoon, jolla voisin esittää useiden kokemusteni muodostaman illuusion samassa maalauksessa.

Kaikki näyttelyn luolamaalaukseni ovat kokoa 120 x 120 x 2 cm

(Yllä oleva tekstini on katkelma vielä julkaisemattomasta opinnäytetyöraportistani.)
TEMPUS NOVUM                                                                                 

KaapelitehtaanPuristamo

2. – 13.11.2022

ma-pe klo 11–18, la-su 11–16

TERVETULOA!


Kommentit

Suositut tekstit