TEMPUS NOVUM

Näyttelyyn menevät työni ovat jo matkalla kohti Helsinkiä. Olen julkaissut Instagramissa aiemmin pienen videon luolamaalausteni syntyprosessista, jossa on myös dokumentointia retkeltäni Karhunsaaren kaivosluolaan viime maaliskuulta @piasaariart.

Vaikka kyseinen "luola" onkin ihmisen aikaansaama louhos yli 100 vuoden takaa, on se talviaikaan upea visuaalinen elämys jääpatsaineen. Lattiana on kirkasta jäätä, jonka läpi näkee luolan pohjaan saakka. Kaasukuplat ovat jäätyneet vaaleiksi pallorivistöiksi matkallaan kohti jään pintaa. 

Louhos on jäälattian vuoksi matala, joten liikkuminen tapahtuu kontaten tai vatsallaan liukuen. Pysähtyessäni videoimaan ja valokuvaamaan vaikuttavaa kohdetta polvillani istuen, ruumiinlämpöni sai housuni lahkeet jäätymään kiinni lattiaan. Irrottautuessani rikkoutuivat ohuimmat jääpatsaat kilahdellen sirpaleiksi äänettömässä onkalossa. Silloin tällöin myös katosta putoilevat vesipisarat rikkoivat täydellistä hiljaisuutta. Luolan pohja ja louhitut kiviröykkiöt hohtivat kultaokran sävyisinä ja otsavaloni sai jääpatsaat heijastelemaan kristallinkirkkaina ympärilläni. Kokemus on uskomattoman immersiivinen ja vaikuttava.

(Louhosta käsittelevä tekstini on katkelma vielä julkaisemattomasta opinnäytetyöraportistani.)Lähden itse huomisaamuna varhain kohti Helsinkiä ja Kaapelitehdasta ripustamaan töitäni ja rakentamaan näyttelyämme yhdessä Masters of Lab -ryhmämme kanssa.

Laitan lisää tuoretta postausta ripustamisesta ja näyttelymme avajaisista. Alla yhteinen tiedotteemme opinnäytetöidemme näyttelystä.

TEMPUS NOVUM on LAB-ammattikorkeakoulun ylemmästä AMK-tutkinnosta valmistuvien kuvataiteilijoiden näyttely. Se kokoaa yhteen 11 eri-ikäistä ja uransa eri vaiheessa olevaa ammattitaiteilijaa, jotka ovat syventäneet opinnoilla omaa osaamistaan.

Elämme muutoksen aikaa, niin näyttelyn taiteilijat omalla urallaan, kuin koko maailma ennennäkemättömine kriiseineen. Taiteilijoiden teokset ovat keskenään hyvin erilaisia ja ne ulottuvat ekspressiivisistä maalauksista kokeelliseen grafiikkaan ja performatiivisten tutkielmien kautta tekstiiliveistoksiin. 

Maalaukset, valokuvat, veistokset, videot, taidegrafiikka ja installaatiot käsittelevät erilaisia teemoja, kuten ympäristön problematiikkaa. Ne puhuttelevat visuaalisuuden ja esteettisyyden kautta omilla teemoillaan ja materiaalisuudellaan. Erilaiset teemat ja lähestymistavat kertovat kuvataiteen kentän rikkaudesta ja monimuotoisuudesta.

Uusia merkityksiä teoksille syntyy niiden kohdatessa. Rakennamme usein niin yksilöinä kuin yhteisönä ajatuksen siitä, että jokin on varmaa. Aika ajoin joudumme haastamaan illuusiota siitä, että asioiden ennustettavuus ja varmuus olisi itsestään selvää.

Tällä hetkellä elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa aiemmat varmuudet eivät päde, niin pienemmässä kuin suuremmassakin mittakaavassa. Tästä juontuu nimi TEMPUS NOVUM - Uusi aika.

Avajaiset tiistaina 1.11.  klo 18 - 20. Tervetuloa!


Kommentit

Suositut tekstit