Metsänpeitossa

Kesäni on ollut jälleen täynnä vahvoja kokemuksia ja aistimuksia metsä- ja vesistöretkiltäni. Lähdemateriaalia on tullut dokumentoitua maalauksiini, joita työhuoneellani työstän öljyvärein. Uusien teosteni koko alkaa olla maksimissaan työhuoneeni kokoon nähden. Maalatessani olen kaivannut isompaa fyysistä liikettä työskentelyyni. Kenties prosessi tuo mukanaan jotain sellaista tulkintaa, jossa kokemus kasvaa kohti merkitystä. Ajatusteni kiemurat ovat usein itsellenikin haasteellisia prosessoida. Onneksi on tämä mahdollisuus kanavoida taidetta tehden.

Kesän kenttätyössä helteisissä metsissä on tänä kesänä erityisesti tullut kohdattua ja koettua myös monenlaista veren- ja lihanhimoista hyönteistä. Olen kuitenkin sopeutunut yllättävän hyvin vallitseviin olosuhteisiin. Olisiko sitten jonkinlaista itsensä psyykkaamista vaiko siedättymistä, sillä paukamat ovat hävinneet hyvin nopeasti. Aiemmin sain hyttystenkin pistoista todella pitkäaikaisia kutiavia kestopaukamia. Ehkei kuitenkaan kannata liian aikaisin iloita, sillä hirvikärpäset jo heräilevät etsimään kohteitaan.Kolme suurta tänä kesänä maalaamaani öljyvärityötä tulee esille näyttelyyni ”Metsänpeitto” Taidekseskus Ahjon Hiili-tilaan Joensuussa.

Näyttely on avoinna 19.8.–8.9.2021  ti-su 10-16, ke 10-19  

Tervetuloa!


Näyttelytiedotteeni: Metsänpeitto / taidekeskus Ahjo / Hiili tila / Pia Saari

 Liikun paljon luonnossa patikoiden metsissä ja meloen vesistöissä. Kuvaan retkilläni materiaalia, joiden pohjalta työstän maalauksiani, joissa dokumentointi muuttuu mielikuvaksi tietyn paikan salaperäisestä ja mystisestä tunnelmasta.

Joissain paikoissa aistin vahvasti henkilökohtaisen luontosuhteen läsnäolon ja se tunne pysähdyttää, hävittäen ajantajun ja äänet ympäriltäni. Tuo tunne on vahva ja erityinen, eikä siitä malttaisi lähteä pois. Olen ajatellut sen tilan olevan metsänpeitto, jota on pidetty haltijoiden ja maahisten maailmana, johon luonnossa kulkeva voi joutua.


P.S.

Heinäkuun ajan kaksi öljyvärimaalaustani, Lumottu saari ja Väreet, olivat esillä Joensuun Taiteilijaseura ry:n ikkunagalleriassa Sokos-Joensuussa. Nuo teokset ovat kesäisiä muistoja kokemuksistani melontaretkiltäni Suomen puhtaissa vesistöissä. Toivottavasti aiheet muistuttavat meitä siitä, miten tärkeä elementti vesi on meille suomalaisille, sillä elämme vesistöjen ympäröimänä myös sisämaassa. Vesiensuojelun merkitys niin ihmiselle kuin luonnollekin tulee ymmärtää välttämättömäksi osaksi tätä hetkeä ja tulevaisuutta.

Kommentit

Suositut tekstit