Uusia laajoja tuulia opetuksessani

Mennyt vuosi oli monin tavoin raskas, tuoden kuitenkin tullessaan merkityksellisiä muutoksia tähän maailmaan ja varsinkin arvomaailmaan. ”Luottamus omaan kykyyn tehdä muutoksia on kasvanut. On havaittu, että valinnoilla, hyvinkin pienillä, on seuraamuksia ja hyväksymme yhteisvastuun isojenkin muutosten edessä. Niiden kokemusten kysyntä on kasvanut, mitkä yhdistävät oppimista, elämyksellisyyttä ja irtiottoa arjen tutusta ympäristöstä.” (Sitra)

Omalla kohdallani opetustyöt keskeytyivät, minkä vuoksi ja ansiosta sain mahdollisuuden keskittyä kuvataiteilijan ammattiini pitkästä aikaa kokonaisvaltaisesti ja antaumuksella. Löysin uudestaan pitkäjänteisen prosessin luoman yhteyden omaan ilmaisuuni ja pystyin aloittamaan ajatusteni jäsentelyn keskeytyksettä puhtaalta pöydältä pienin askelin, edelleen omia luontokokemuksiani hyödyntäen. Nyt jatkumo ja päämäärä on selkeänä mielessäni. Polku sinne on kuitenkin vielä etsittävä.

Tammikuussa piti alkaa uusi aikuisten laaja kuvataidetyöpajani Joensuun seudun kansalaisopistolla, Pekkalan kartanolla. 

Uusi vuosi tuo mukanaan myös uusia tuulia opetustyöhöni. Taiteen perusopetuksen syventävissä opinnoissa on kuvataiteen laaja työpajani herättänyt mielenkiintoa myös aikuisten puolella, joten sellainen on nyt suunniteltu. Tammikuussa oli tarkoitus aloittaa uusi aikuisten laaja kuvataidetyöpajani Joensuun seudun kansalaisopistolla, Pekkalan kartanolla. Työpaja tarjoaa aikuisillekin mahdollisuuden hyödyntää, kokeilla ja yhdistellä monipuolisesti erilaisia kuvantekemisen tekniikoita (piirustus, maalaus, grafiikka, painanta, tekstiili, kuvanveisto, muotoilu, keramiikka jne.). Työpajassa voi oppia uusia kuvataiteen keinoja etsien ja työstäen omaa ideaansa avullani kohti päämäärää, joka on yhdessä saavutettavissa. Lähtökohtana on tutkiva asenne ilmaisuun.  HUOM!  Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontui tiistaina 5. tammikuuta sopimaan voimassa olevien palvelurajoitustensa jatkosta. Koska epidemian tilanne on Joensuussa ja koko maakunnassa edelleen kiihtymisvaiheessa, valmiusjohtoryhmä pitää Joensuun kaupungin rajoitukset ja linjaukset voimassa toistaiseksi. Lisäksi kansalaisopiston tammikuussa alkavat aikuisten kurssit siirtyvät etäopetukseen tai ne perutaan Joensuussa. Tällä hetkellä aikuisten laaja kuvataidetyöpaja peruuntuu. Peruuntuneita kursseja pyritään laittamaan uudelleen käyntiin helmi-maalis-huhtikuussa kevät- ja kesäkaudelle.

Uutuutena alkavaksi aiotun aikuisten laajan työpajani kohdalla etäopetus ei onnistu, koska kyseessä on uusi aloittava ryhmä, etänä ei ole mahdollista tarjota kaikkia sisältöjä, joita kurssin on tarkoitus tarjota, joten koronatilannetta seurataan ja aikuisten laaja työpaja pyritään laittamaan uudelleen tarjolle kevään aikana, jos se vain suinkin mahdollista on.

Arkistoistani löytyy vuosien varrelta monenlaisia dokumentoituja helmiä taiteen perusopetuksen laajan työpajan opiskelijoitteni teoksista, jotka on toteutettu monenlaisin tekniikoin ja luovasti niitä yhdistellen. Alla pieni kuvallinen otanta opiskelijoiden lukuisista upeista teoksista ryhmiteltynä maalauksiin, veistoksiin ja grafiikan teoksiin.

Maalauksia monilla välineillä monenlaisille maalauspohjille ohuilla ja paksuilla tekniikoilla.

Kolmiulotteisia teoksia monenlaisista materiaaleista ja lukuisista erilaisista teemoista ja aihepiireistä.


Grafiikkaa erilaisilla tekniikoilla mustavalkoisesta monivärisiin syvä- ja kohopainannalla. Aina myrkyttömästi.


Kommentit

Suositut tekstit