Vaellusta ja tulevaa taidepyöräilyä

Vihdoinkin näyttää siltä, että aurinko alkaa oikeasti lämmittää ja sulattaa ne viimeisetkin lumet ja jäät. Muutamia retkeilyreittejä on tullut kierreltyä pitkin talvea, mutta kyllä sitä jo alkaa odottaa polkujen sulamista liukkaiden jaksojen jälkeen.

Vappu vierähti Ruokolahdella, jossa kulkee viehättäviä osuuksia euroopan kaukovaellusreittiä E10. Aiemmasta talvisesta retkestä samalla suunnalla olen kertonut täällä
Nyt polut olivat pääosin sulat ja vappupäivä oli suorastaan lämmin auringon paistaessa lähes pilvettomältä taivaalta. Niin ihmeelliseltä elämykseltä se tuntui pitkän harmaan ja räntäsateisen jakson jälkeen, että viehätyin kuvaamaan heijastuksia sulavesien aiheuttamista lätäköistä. 


Elämyksellinen oli myös vappulounaan evästelypaikaksi valikoitunut Viljärvenmäki, joka on yksi Etelä-Karjalan korkeimmista paikoista. Se sijaitsee Ruokolahden kunnan laajalla erämaa-alueella n. 7 km Ruokolahden kirkolta koillisen suuntaan. 


Viljärvenmäellä on ollut aikanaan myös asutusta, jonka jälkiä siellä on vieläkin näkyvissä. Lähinnä jäljet ovat rakennusten kivijalkoja, kiviaitaa sekä ilmeisesti kellarikaivanto. Suomessa oli 1800-luvun jälkipuolella pahoja nälkävuosia ja varsinkin halla vei monesti viljasadon. Korkeilla vaaroilla saattoi vilja kuitenkin joskus säästyä vaikka alavammilla mailla sato menetettiin, ja tämä lienee ollut mielessä niillä ihmisillä, jotka mäen laelle aikanaan asettuivat asumaan. Sata vuotta (1810-1910) ovat aikoinaan torpparit asuttaneet tätä mäkeä.


Reilun viikon päästä tulevana viikonloppuna jää retkeilyt vähemmälle, sillä olen lupautunut mukaan Taidepyöräilytapahtumaan Joensuussa 13.–14.5.2017 (tässä linkki). Työhuoneeni Arttelin talossa on hyvin pieni, joten suuria operaatioita tilaan en voi tehdä, tila pysyy siis autettisena taiteilijatyöhuoneena. Ihan uusiakin pastelliliiduin puulle toteuttamiani teoksia on esillä. Tervetuloa pistäytymään!

Kommentit

Suositut tekstit